Bågtyper

Bågtyper

Det finns primärt tre olika bågar inom bågskytte: recurve, långbåge och compound. Recurve är den vanligaste bågen som de allra flesta börjar med, och som många aldrig släpper medan andra provar på långbåge och/eller compound. 

Det finns även tre andra skjutstilar som ofta använder sig av någon av dessa bågar: beridet bågskytte, barebow och instinktiv. Beridet bågskytte är precis som det låter – bågskytte från ridande position, och man använder sig vanligtvis av en ryttarbåge. På tävling måste man rida i galopp och skjuta samtidigt.

Barebowskytten har en stock, ett par recurvelemmar och en sträng. Man kan även skjuta barebow med en recurvebåge, men det som utmärker barebow är att inget sikte eller annat sikthjälpmedel är tillåtet. Istället använder man sig av pilspetsens placering och strängvandring.

Instinktiv, jaktrecurve eller traditionell recurve, är precis som det låter en skjutstil som går på ens instinkter. Du låter din intuition ta över siktandet och lär din kropp att känna var bilen ska träffa. Det tar år att träna sig till att vara en duktig instinktiv skytt, men det är en häftig konst att bemästra!

Recurve

Recurvebågen  är den vanligaste bågen bland nybörjare. Den har fått sitt namn ifrån dess distinkta lemmar, vilka är böjda framåt. Recurvebågen är intuitiv och lätt att komma igång med, oavsett vilken nivå du är på. Det är en traditionell båge, mixad med modern styling. Vanligtvis skjuter man 70m på tavla utomhus eller 60m i skogen. Du kan använda sikten och stabilisatorer på för större precision. En recurvebåge utan sikten och stabilisatorer kallar man för barebow.

Förekomst
Svårighetsgrad
Kostnad

Långbåge

Långbågen är enligt vissa den svåraste bågtypen. Långbågen är en traditionell båge som ofta används av skyttar för att komma åt den traditionella känslan, medan andra föredrar ett lite mer modernt utseende. Till skillnad från recurvebågen är långbågen böjd bakåt, vanligtvis längre och gjord av trä. Långbågen är den båge som de flesta associerar med bågskytte.

Förekomst
Svårighetsgrad
Kostnad

Compound

Compoundbågen är den mest moderna och effektiva bågen på marknaden idag. Den består av en stock och två lemmar precis som recurvebågen, men lemmarna är tillverkade av kol- och glasfiber för extrem hållbarhet och flexibilitet. Det som är unikt med compoundbågen är kammarna, de hjul som sitter i varje ände på bågen, vilka gör att man kan dra en betydligt högre vikt än med de andra bågtyperna. Efter en viss punkt blir den nämligen lättare att dra. Den skjuter mycket snabbare och med högre kraft än andra bågar, men är också mycket dyrare och kräver mer underhåll. 

Förekomst
Svårighetsgrad
Kostnad